Vragen?

Een regenwoud of graanveld?
Wij bestaan uit meer dan alleen cellen.
We bestaan uit vele soorten microben. Die bestaan uit gisten, schimmels, virussen en bacteriën.
Alles en iedereen heeft een microbioom. Van de bomen, planten, mensen, dieren, daadwerkelijk alles.  
Zelfs de verschillende delen van jouw lichaam hebben verschillende soorten samenstellingen in microben. Want jouw darm microben zijn anders dan de microben op jouw huid.

Wij zijn allemaal een complex ecosysteem, een mooie harmonie tussen microben en cellen. Als je het DNA van het menselijk lichaam weegt  zullen de microben winnen met 54% van het totale gewicht.

Je flora, de samenstelling van de micro-organisme op jouw huid, is zo uniek dat je het kan vergelijken met een vingerafdruk.
Er zijn drie keer meer organisme op je huid dan huidcellen.
Waar we voorheen alleen maar concentreerde op de werking van de huidcellen en deze in stand houden voor een gezonde en mooie huid is het veel belangrijker om te kijken naar de kwaliteit van jouw microbioom.

We kennen allemaal wel de flesje om je darmflora in balans te houden.
Want we weten onderhand wel dat die bacteriën in je darmen zorgen voor een goede gezondheid en weerstand. De microben in onze darmen zetten aminozuren om in belangrijke vitamines.
Maar de microben op jouw huid zijn anders dan de microben in jouw darmen.
De microben op jouw huid zijn verantwoordelijk voor een juiste immuunreactie en gezondheid van jouw huid.
Maar microben zorgen voor nog meer, want zelfs onze stemmingen zijn gelinkt aan chemische boodschappen in ons lijf die door microben worden gemaakt.

De wetenschap toont steeds meer aan dat we maar een klein stukje weten van de werking van ons microbioom en de belangen hiervan.
Maar wat wel steeds meer wordt bewezen is dat we meer aandacht zouden moeten geven aan een balans in ons microbioom om ziektes en huidaandoeningen te kunnen aanpakken.
Hoe wij op het moment leven zorgt ervoor dat de diversiteit verminder wordt van ons microbioom. Door bewerkt voedsel, synthetische cosmetica en “te schoon” willen leven.
Huidaandoeningen zoals acne, eczeem en dermatitis zijn gelinkt aan een verstoord microbioom.

Door het verbreken van microbiële samenwerkingen hebben we een systeem dat duizenden jaren bestond vernield. En nu moeten we hard werken om die balans weer terug te krijgen.

Maar wat doen dit microbioom voor jou?

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een gezonde huid bestaat uit miljarden bacteriën, virussen, schimmels en gisten.
Deze bacteriën zitten niet allen op het huidoppervlakte maar ook diep in jouw huid.
Daar werken de bacteriën samen met de huidcellen en kunnen zij, wanneer er een goede balans is, zorgen voor een gezonde en mooie huid.
Ze maken deel uit van jouw immuunsysteem en laten jouw lichaam weten dat ze hier zijn om jouw te helpen en ondersteunen in het beschermen tegen ziekteverwekkers.
Zo werken ze samen met jouw huidcellen om jouw optimaal te kunnen verdedigen tegen gevaarlijke ziektemakers die via jouw huid willen binnen dringen.

Stel je een regenwoud voor, vol met verschillende soorten planten en bomen. En stel je nu een eenzijdig veld voor met alleen maar graan.
Wanneer je je bedenkt dat er een verandering in het milieu, zoals opeens veel regen of droogte, ervoor kan zorgen dat jouw regenwoud er anders uit gaat zien. Want er zullen hoogstwaarschijnlijk wat bomen of planten het niet overleven. Maar het regenwoud zal niet ophouden te bestaan. De andere bomen en planten die wel goed kunnen leven met deze veranderde weersomstandigheden. Deze zullen zich vermenigvuldigen en de leegtes van de verloren bomen en planten opvullen.

Bedenk je dan dat wanneer er bij een graanveld de milieuomstandigheden negatief veranderen, het er voor kan zorgen dat zo een geheel akker niet meer levensvatbaar is en leeg komt te staan..  Het wordt niet door de rest van de natuur opgevuld..

Dit werkt net zo met jouw microbioom. De diversiteit in jouw microbioom zorgt ervoor dat het samenwerkt en dat het altijd in balans blijft. Maar wanneer die diversiteit van jouw microbioom verminderd is kan het niet meer opgevangen worden en zal het jou ook niet meer optimaal kunnen beschermen. Hierdoor kunnen dus ziektes ontstaan.

Hoe beschermen ze je huid?
* Microben beschermen je tegen pathogenen.
Probiotica (de goede bacteriën) zullen als een pantserlaagje op je huid liggen.
Ze geven de huid een extra beschermlaag. Maar nemen ook alle goede voeding op zodat de pathogenen niet kunnen vermenigvuldigen, omdat ze geen voeding hebben die ze daartoe mogelijk maakt.
Ze maken een antimicroben peptide aan waardoor het giftig is voor de pathogenen om te leven. Hierdoor zullen ze je niet kunnen aanvallen.
*Ze maken hyaluronzuur aan
Hierdoor is de huid optimaal gehydrateerd. Wanneer de huid een optimale hydratatie heeft is de huid gezonder en is de natuurlijke bescherming barrière nog steviger.

*Ze zullen een optimale PH-waarde in balans houden.
Een optimale pH-waarde zorgt ervoor dat de huid in een gezonde balans blijft. Een ongezonde ph waarde veroorzaakt vroegtijdige veroudering.
* Ze communiceert met de huidcellen waardoor ze onderdeel van het immuunsysteem zijn.
Wanneer je immuunsysteem te snel wordt geactiveerd zal de huid gevoeliger zijn, reageren en ontstekingsreacties activeren.

Probiotica zorgt ervoor dat deze communicatie niet wordt gestimuleerd bij elk wissewasje. Waardoor ze rustiger blijft.
*Het vertraagd verouderingsproces.
Het verouderingsproces is een grote ontstekingsreactie. Probiotica zorgt ervoor dat we de huid extra beschermen tegen alle invloeden van buitenaf. Zoals vrije radicalen die onze collageen en elastine opsnoepen. Hierdoor wordt deze kleine ontstekingsreacties minder waardoor de huid zichzelf beter kan concentreren op wat echt belangrijk is. Het maken van een goede en gezonde huid en alle processen die daar bij horen.
Tevens zorgt de aanmaak van hyaluronzuur ervoor dat de fijne lijntjes worden opgevuld.
Wanneer we een extra vocht en bescherming hebben zal het verouderen iets minder snel gaan.
Want laten we wel zeggen, de klok kunnen we helaas niet stoppen. Maar je kan niet ontkennen wanneer je je huid verkeerd behandeld, het sneller zal gaan verouderen.

We zullen in de toekomst dus niet alleen maar aandacht geven aan alle functies van de huid en haar huidcellen. Maar juist ook naar de microben kijken en die in balans terug brengen. Daar komt steeds meer verandering in. Je kunt zelf al positief aandacht geven door minder bewerkt voedsel te eten, meer buiten te zijn, bewuste huidverzorgingsproducten en behandelingen uit te kiezen.

Esse is een merk die heel actief bezig is met het beschermen, voeden en herstellen van jouw microbioom. Het is dan ook het eerste cosmetica merk op de wereld die levende probiotica heeft ontwikkeld in een serum. Maar ze maken gebruik van verschillende technieken waardoor bij elk product jouw microben in balans worden gelaten of gebracht. Uniek dus!
Zij zijn de voorlopers, zij zullen de toekomst zijn.

The future is pro-biotic not anti-biotic… and that future starts now.
Rewild your skin.

Liefs, Sam. 

Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.