Vragen?

Green is not a colour, it is a lifestyle.
Wat is de reden en het belang om goed na te denken of je een synthetisch product wilt gebruiken of een product van natuurlijke oorsprong? Wat zijn de voordelen van natuurlijke producten?

Onze huid is ons grootste orgaan. Het staat in verbinding met de rest van ons lichaam en in contact met de buitenwereld.
Het is dan ook een feit wat jij op je huid smeert, waar jij je haren mee wast, welke tandpasta jij gebruikt, al deze producten ook in jouw bloedbaan terecht komen, en dus uiteindelijk ook in jouw lichaam.
Iets waar veel mensen niet bij stilstaan.  
En daar zit het probleem, want waar wij vroeger nog niet zo veel synthetische producten gebruikten. Worden het er tegenwoordig steeds meer.
(Want hoeveel flesjes en potjes staan er bij jou in de badkamer?)
Dit zal ophopen in ons lichaam en die ophopingen kunnen hormoon verstorend werken en dat heeft weer het gevolg dat bepaalde systemen en functies niet meer optimaal uitgevoerd kunnen worden.

Jouw huid heeft bepaalde functies die zij uitvoert.
Denk bijvoorbeeld aan de hydratie van de huid (Je vochthuishouding)
Wanneer wij een synthetische crème gebruiken die vaak parafine bevat legt dit een laagje over de huid heen. Dit laagje ligt als een biofilm over je huid heen. Net zoals je een plastic laagje over je huid heen legt. Dit dekt de gehele huid af terwijl jouw huid een groot orgaan is die bedoeld is om stoffen uit te scheiden en op te nemen. Helaas wordt deze functie daardoor verstoord. De huid wordt warmer, het kan namelijk zijn warmte niet goed kwijt, waardoor vocht letterlijk verdampt en verloren gaat. Wanneer je je huid reinigt verdwijnt dit biofilm laagje waardoor het vocht uit je huid kan vloeien en daardoor voelt het vaak wat trekkerig en droger aan.  En wat is dan je natuurlijke reactie?
Zo snel mogelijk een crème opsmeren. En dat is de reden dat je in een cyclus komt waar je huid steeds droger wordt, problemen gaat opleveren en gaat irriteren.

Bij natuurlijke cosmetica werkt het anders, het wordt door jouw huid herkent waardoor het juist de systemen van jouw huid zullen gaan ondersteunen. 
Je kan het dus zo zien dat de synthetische producten de functies overnemen waardoor jij “verslaafd” wordt aan de crème en dat natuurlijke producten de systemen juist ondersteunen.

Allergieën.

De belangrijkste oorzaken van huidirritaties en allergieën zijn synthetische geurstoffen en conserveringsmiddelen. Dankzij de natuurlijke ingrediënten verdraagt de huid natuurlijke cosmetica wezenlijk beter dan conventionele cosmetica. 

Alle ingrediënten in natuurlijke cosmetica worden door het lichaam afgebroken en niet opgeslagen. Dit in tegenstelling tot de synthetische ingrediënten in synthetische cosmetica. Voordat ons lichaam een verdedigingsstrategie tegen een synthetisch allergeen heeft ontwikkeld bevinden de stoffen zich al in ons lichaam en hopen daar op. Synthetische stoffen worden niet of slechts met moeite afgebroken. Pas na verloop van tijd worden allergieën voor synthetische ingrediënten zichtbaar. En dat kan zich ook uiten nadat jij het jaaaren hebt gebruikt.

De werkstoffen.
De werkstoffen in de natuurlijke producten worden in hun natuurlijke samenstelling gebruikt. De werkstoffen zijn veel hoger geconcentreerd en worden door de huid beter herkent omdat het lijkt op onze natuurlijke huid stoffen.
Deze stoffen ondersteunen de functies alleen maar. Hierdoor blijft je huid dus actief en worden de functies niet overgenomen door jouw cosmetica.
Bij lang gebruik van synthetische ingrediënten kan het zo zijn dat jouw natuurlijke huid balans wordt verstoord. Je kunt allergieën gaan ontwikkelen of een droge, kwetsbare of geïrriteerde huid ervaren. Daarom hebben veel mensen een gevoelige huid. Of eigenlijk, denken ze dat maar wordt dat veroorzaakt door verkeerde producten.
De huid die stabiel is en wordt ondersteund door de ingrediënten en werkstoffen zal juist in balans worden gebracht en blijven. 

Tijdsduur.
Het kan zo zijn wanneer jij jaren lang synthetische producten hebt gebruikt dat het een tijdje kan duren dat jij resultaat gaat zien van jouw producten.
Dat komt omdat jouw huidfuncties voor langere periode zijn overgenomen door jouw cosmetica. En door natuurlijke producten te gaan gebruiken moet jouw huid weer zelf aan de slag gaan. 
Vaak leggen synthetische producten ook een laagje over de huid heen. Dit laagje moet eerst van de huid “slijten”. En dat kan een tijdje duren.
Het kan zo zijn dat ze eventjes de tijd nodig heeft om de functies op te pakken.
Bij het reinigen zal dit filmlaagje verdwijnen waardoor de vocht uit je huid kan verdwijnen. Vaak geeft dit een trekkerig gevoel. Wanneer je overstapt naar natuurlijke producten kan het zo zijn dat je huid moet wennen aan deze werkstoffen. Het kan in het begin een beetje prikkelen, een beetje onaangenaam voelen maar dat verdwijnt zeer snel. Waar de ene persoon dit daadwerkelijk merkt, gaat de andere persoon hier niks van ervaren. Ook dit is weer heel persoonlijk.

Hoelang dat duurt kan erg verschillen per persoon. De een ziet resultaat na twee weken en de andere rond de 30 dagen. Houd daarom ook altijd het advies aan om het minimaal 2 maanden je producten te gebruiken en alle synthetische producten te laten staan. Heb geduld, heb vertrouwen en houd vol. Uiteindelijk zal jij er blij mee zijn. (en je huid ook 😉 )

Milieubewust, want ook dat stuk is belangrijk.
Bij het maken van chemische stoffen komen veel gifstoffen vrij, is het heel belastend voor de natuur en sommige ingrediënten zijn schadelijk voor de natuur. Wanneer je te maken hebt met natuurlijke cosmetica is dat niet zo.
Want het wordt, meestal, uit biologische landbouw verkregen waardoor het ook biologisch afbreekbaar is.

De producten van Esse en Naobay houden dan ook nog eens rekening met de verpakkingen en verzendwijze.
Esse is zo goed als CO2 neutraal en wilt binnenkort zelfs CO2 positief zijn als bedrijf. Dus ook daar wordt rekening mee gehouden!
Fijne bijkomstigheid toch? 😉

De producten zijn vegan en cruelty free, dus ook daar draag jij je steentje aan bij.

Hoe herken je natuur producten?
Ik heb al eerder een blog geschreven over de INCI lijst. Dat is de ingrediënten lijst die verplicht op een product moet staan.
Maar daar kun jij ook heel goed uit lezen of een product natuurlijk is of niet. Het is zo dat je een product natuurlijk mag noemen als er al 1% aan natuurlijke ingrediënten in zit. En dat hoeft dan niks te zeggen over de 99% van de rest van het product. Altijd de INCI lijst bekijken dus!

Green is not a colour, it is a lifestyle.

 

Hopelijk is dit een goede motivatie om jouw verzorgingsproducten eens onder de loep te nemen.
Wil je daar hulp bij?
Stuur dan gerust een berichtje.
Ik help je graag.

Liefs,
Sam.