Vragen?

Help ik heb acne!

Acne is een verzamel naam voor een onzuivere huid en kun je dus opdelen in verschillende gradaties.
Een gespecialiseerde schoonheidsspecialiste kan dat herkennen door vragen te stellen, de huid te onderzoeken en te behandelen. 
Hierdoor kunnen we goed onderscheid maken waar de acne vandaan komt, de oorzaken achterhalen en een behandelplan samenstellen. Zo kun jij, samen met je schoonheidsspecialiste, jouw acne aanpakken en bestrijden.

Acne ontstaat doordat er teveel talg wordt aangemaakt, er meer verhoornde dode huidcellen worden geproduceerd en dit elkaar tegen gaat werken. Hierdoor wordt het talgbuisje afgesloten en komen er bacteriën in. 
De bacterie die de huid uit balans haalt is de P. Acnes bacterie. Deze bacterie houd van een afgesloten ruimte zonder zuurstof. Een afgesloten talgklier die verstopt is door talg en dode huidcellen is natuurlijk ideaal voor zo een bacterie om zich te vermenigvuldigen & te gaan woekeren. Hierdoor ontstaat er een ontsteking en dat zie jij op je huid als een rood bultje.

De oorzaken van acne kunnen verschillend zijn.
Maar de meest voorkomende oorzaken zijn:
– Verkeerde voeding.
– Verkeerd gebruik van producten.
– Te veel stress. 

– Blootstelling aan oxidanten. (Werk jij in een vervuilde omgeving is het lastiger om jouw huid schoon te houden.)
– Toename van androgene hormonen. (Hallo pubertijd!)
– Veranderingen van hormoonspiegel (Denk aan de maandelijkse periodes, zwangerschap & menopauze!)
– Genetische invloed.

Voeding.
Zoals je kan zien is het stuk voeding ook belangrijk wanneer het gaat om acne, alleen is dat heel erg persoonlijk.

Niet iedereen reageert hetzelfde op bepaalde voeding. (Met mijn coeliakie, gluten intolerantie, weet ik dat als geen ander 😉 ) 

Er zijn factoren die bewezen zijn de acne te stimuleren:
– Snelle suikers in voeding. Denk aan koekjes, snoep etz. Maar let bijvoorbeeld ook op sausjes waar vaak suikers aan toegevoegd worden wat helemaal niet nodig is. De snelle suikers in onze voeding zorgen voor verhoogde celgroei en verhoogde talg aanmaak.
– Veel zuivel. In zuivel zit een groeifactor.  De groeifactor stimuleert de acne vorming.
– Persoonlijke voeding: Bij een willekeurig persoon kan het zo zijn dat de onzuiverheden gestimuleerd worden door bijvoorbeeld chocolade. Maar dat is niet wetenschappelijk bewezen. Heb jij het idee dat jou onzuiverheden worden verergerd door bepaalde voeding, dan kan dat natuurlijk wel zo zijn. Hou dat dan scherp in gaten en speel daar op in. 

Het IGF-1 is een groeihormoon. Dit groei hormoon wordt gestimuleerd door veel eiwitten (Vooral de wei eiwitten), veel snelle suikers (koek,snoep, pakjes en zakjes) en veel vlees.  
Teveel aan suikers  zorgt voor een insuline piek en insuline resistentie. Hierdoor wordt er meer talg geproduceerd (hallo verstopte talgbuisjes), Meer keratinocyten (hallo dikke bovenste huidlaag)
en meer aanmaak van androgenen. (hallo hormonen)

Nu is het zo dat bij jongeren in de pubertijd, die enorm aan het groeien zijn, meer groeihormonen hebben. Want ja ze moeten nou eenmaal volwassen worden. Maar daardoor is hun hormoonhuishouding niet stabiel. Waardoor er meer androgene hormonen zijn, stimuleert dit ook weer de acne. Vaak is het zo wanneer de hormonen stabieler worden ze ook minder last zullen hebben van hun acne en het vaak zelfs verdwijnt. 

Maar leuk hoor Sam die hele theorie.
Inclusief wat leuke galgje en scrabble woorden. Maar wat kan ik nou zelf doen aan de acne?

Ik zeg altijd: Probeer er zo vroeg mogelijk bij te zijn.
Krijgt jouw kind nu al een aantal puistjes laat hem/haar dan wennen aan het reinigen van de huid.

Mijn Algemene advies voor iedereen die last heeft of lijkt te gaan hebben van acne:
– Om de 5 weken een reinigende behandeling bij een gespecialiseerde schoonheidsspecialiste. Heb je echt last van acne met ontstekingen dan is mijn advies om de week een behandeling, totdat je huid rustiger is geworden. Dit doe ik omdat we de bacteriën op de huid, die de acne verergeren en veroorzaken voor kunnen zijn. Ze kunnen zich niet verspreiden en vermenigvuldigen in deze kortere tijd.
– Laat je huidverzorging producten eens beoordelen door een specialist; wellicht gebruik je de verkeerde producten en stimuleert dit juist de acne.
– Thuis twee keer per dag reinigen met de geadviseerde producten die afgestemd zijn op jouw huid. 
– Twee keer per dag na het reinigen een crème ter behoefte van de huid. Laat je hier ook weer in adviseren.
– Ga aan de slag met jouw stress situaties. Kun je hier verandering in aanbrengen? Kun je tijd voor jezelf vrijmaken om stress te reduceren?
– Check je voeding. Kun je hier kleine veranderingen of verbeteringen in aanbrengen? Wellicht denk je dat je heel gezond eet maar zijn er toch kleine aanpassingen die je huid (en gezondheid) zullen gaan verbeteren.
– Ga eens kijken naar de overige producten. Gebruik je wax in je haar? Heb je vaak een pet op? Hoe vaak verschoon jij je kussensloop?
– Bescherm je goed tegen de zon en oxidatie.
– Vervang je kussensloop regelmatig. Het liefste 3x per week. Dit is een broedplaats voor jouw onzuiverheden.

– Zit niet aan je onzuiverheden. Je handen zitten vol bacteriën en zo vererger je het alleen maar. Ook vergroot je de kans op blijvende littekens.

Kleine adviezen om jouw huid al een stukje te verbeteren.
Natuurlijk zijn dit algemene adviezen en kan ik veel gerichter aan de slag gaan door een persoonlijk plan op te stellen.
Wil jij echt verandering en verbetering zien aan jouw huid. Dan is het wel de bedoeling dat het een samenwerking wordt en jij ook echt “je huiswerk” doet.
En wist jij dat je door het dragen van veel mondkapjes ook acne kan krijgen? Belangrijk dus om daar ook, in deze periode, goed op te letten.

Wil jij je huid verbeteren en heb je wat hulp nodig? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.
Ik help je graag!
Liefs, Sam.

Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.