Vragen?

De wist-je-datjes over de huid:

De huid is opgedeeld in maar liefst drie lagen.

De opperhuid; Die kun je zien en voelen.
De lederhuid; De tweede laag die onze huid onder andere elastisch maakt en niet laat scheuren, onze huidtemperatuur regelt en hier bevinden onder andere de haartjes zich.
Het onderhuidsbindweefsel; Waar het vetweefsel zich bevindt en wat vorm geeft aan ons lichaam.
En dat deze lagen ook weer opgedeeld zijn in een aantal verschillende lagen.

Dat je op een dag ongeveer veertigduizend huidschilfers verliest.

Onze huid is zich continue aan het vernieuwen. En de dode huidcellen die aan de oppervlakte komen zijn dan niet meer nodig en worden verwijderd. Hierdoor vernieuwd je huid zich continue en blijft de huid gezond. Wanneer we wat ouder worden is deze cyclus iets minder snel dan wanneer we jong zijn.

Je huid zich elke 28 dagen vernieuwd.

Maar wanneer wij ouder worden zal dit proces veel langzamer verlopen.
Waardoor de huid ook meer behoefte heeft aan hoogwaardigere voedingstoffen om dit proces te ondersteunen. Om zo de huid in de optimale te laten zijn.

Dat je op een dag ongeveer veertigduizend huidschilfers verliest.

Onze huid is continue aan het vernieuwen. En de dode huidcellen die op de oppervlakte komen zijn dan niet meer nodig en worden verwijderd. Hierdoor vernieuwd je huid zich continue en blijft de huid gezond. En dat zorgt er dus voor dat je bijna veertigduizend huidschilfers op een dag verliest! Wanneer je een scrub wekelijks gebruikt zorg je er voor dat deze huidschilvers, die dus al zo goed als los zitten, worden verwijderd waardoor je een mooiere en egaler gloed krijgt over je huid.

De huid een ph-waarde tussen 4.7 en 5.5 heeft.

Maar dat wij deze ph-waarde (de zuurgraad) flink kunnen verstoren door verkeerd product gebruik, te intensieve zeep of reiniging, verkeerde peelings, verkeerde crème’s. Hierdoor is het dus belangrijk de juiste producten te gebruiken afgestemd op jouw huidtype.

Dat in deze ph waarde enorm veel organisme leven die de huid in balans houden.

Deze huidflora zorgt voor bescherming waardoor de huid niet word aangetast. Ook houd het de vochtgehalte van je huid in balans.  Wanneer hier iets mis mee is, door verkeerd product gebruik bijvoorbeeld, kun je last krijgen van verschillende problemen zoals bijvoorbeeld eczeem.

Onze huid ons grootste orgaan is.

Met alle drie de huidlagen weegt je huid ongeveer 20 kilo! De huid heeft dan ook als voornaamste functie om onze andere organen te beschermen. Het is dus het grootste orgaan van je lichaam.

Wanneer je puistjes op je huid hebt dit vaak een teken is van een overactieve talgproductie.

En je deze beter niet zelf kunt verwijderen omdat de kans op littekens vergroot. Ook is het mogelijk dat je een te sterke verhoorning hebt en teveel “slechte” bacteriën op je huid hebt die de acne veroorzaken. En je dit met de juiste producten en behandelingen weer in balans kunt krijgen. Ook heeft voeding hier een grote invloed op.

Je huid vitamine D aan kan maken.

Dit gebeurt vooral in de zomer door de zon. Maar ook in de andere jaargetijden gebeurd dit. Alleen zal het wat minder intens zijn. Maar vitamine D kun je ook gemakkelijk uit je voeding kunt halen. Vitamine D kun je uit vette vis halen zoals: zalm, haring, makreel, tonijn en paling. Dus wanneer je lekker vet visje eet in de winter er niks aan de hand is.

Je huid kan veranderen.

Je huid veranderd mee met jouw leven, leefstijl en leeftijd. Hierdoor kan het zo zijn dat jij altijd een bepaald huidtype hebt gehad en dat nu toch echt veranderd is. Wij vrouwen hebben ook te maken met hormoon schommelingen in ons leven. Denk aan ongesteldheid, zwangerschap & de overgang bijvoorbeeld. Dat kan enorm veel invloed hebben op jouw huid. Laat daarom regelmatig je huidtype bepalen zodat je zeker weet nog de juiste producten gebruikt.

Je huid per seizoen andere behoeftes heeft. 

De seizoenen zorgen er ook voor dat onze huid veranderd. Vaak heeft de huid in de winter een andere behoefte als in de zomer. In de winter heeft ze bijvoorbeeld meer behoefte aan extra lipiden en kun je dus kiezen voor een vollere crème of een serum onder je dagelijkse crème. Daarom is het belangrijk om ook met de seizoenen mee te veranderen. Dit komt omdat onze talg in de winter minder goed over de huid kan worden verdeeld door de koude lucht. De talg is daardoor niet vloeibaar genoeg en kan zich niet mooi verspreiden over de huid. Daarom is goed om op te letten of je huid behoefte heeft aan meer lipide in deze tijden.

Je huid vaak een afspiegeling is van jouw gezondheid.

Niet voor niets heb ik voor de combinatie van schoonheidsspecialist een gewichtsconsulent. Het is daadwerkelijk zo dat je de huid van binnenuit kunt voeden. De combinatie van goede voeding, rust, de juiste producten, de juiste behandelingen en regelmaat aanbrengen in jouw routines zullen voor een optimaal gezonde huid zorgen. Heb jij een nacht verkeerd geslapen, dagen verkeerd gegeten of zit je niet lekker in je vel. Dan is dat gelijk zichtbaar op jouw huid.

Wees dus lief voor je huid. Ze is belangrijker dan je wellicht door hebt.

En wil jij persoonlijk advies voor jouw huid? Dan weet je mij te vinden 😉

Liefs, Sam