Vragen?

Een gevoelige huid en ontstekingen.
Je denkt waarschijnlijk gelijk aan acne huiden. Maar ook jij kan te maken hebben met ontstekingen. Ook als je geen acne huid hebt. 
Want het huid veroudering proces is een grote ontstekingen.
Wat kun je waarnemen bij ontstekingen aan de huid?
– Acne.
– Vroegtijdige huidveroudering.
– Pigmentatie of juist te weinig pigment.
– Gevoelige huid zoals eczeem en rosacea.

Hoe gaat dat in zijn werk.
Ontstekingen aan de huid ontstaan omdat onze huid wordt aangevallen.
Dit kunnen verschillende oorzaken hebben. En zowel van binnen als van buiten komen.
Het is belangrijk om ontsteking mechanisme te hebben. Want het bewaakt ons en houd ons gezond.
Maar niet als het dit mechanisme overwerkt en overprikkeld is. Dan kan het ons juist gaan tegenwerken.

We moeten daarom streven naar een balans in zowel de positieve als negatieve effecten van ontstekingsreacties.
En omdat wij altijd gefocust zijn op de cellen en de huid vergeten we vaak dat het een samenwerking is van verschillende factoren. Een van die belangrijke factoren die wij vergeten, is het microbioom.
Om een goede balans te houden tussen de positieve en negatieve ontsteking reacties hebben wij een gezond microbioom nodig.
En helaas met de huidige leefstijl wordt de diversiteit van jouw microbioom verminderd. Wat als gevolg heeft dat je huid kan overreageren.
Het behouden van een diverse en gezond microbioom is belangrijk voor het behoud van een gezonde huid en het voorkomen van ziektes.

Het ontstekingsmechanisme.
Onze huid is ons grootste orgaan en de belangrijkste functie van de huid is dat het ons moet beschermen zodat we niet ziek worden.
In onze huid zitten kleine receptoren. Dat kun je zien als een soort bewakers van je huid.
Wanneer zij op de uitkijk staan en iets zien wat niet hoort op onze huid zullen ze ons immuunsysteem activeren. Dit immuunsysteem zal kleine soldaatjes op pad sturen om te gaan vechten tegen deze indringers.
Dat gevecht kost enorm veel energie en helaas gaat dat niet altijd goed.
Wanneer dit gevecht heel lang duurt zal het ook omliggende cellen vernietigen en krijgen ze niet meer de kans om hun functies uit te voeren.

Normaal gesproken zullen deze soldaatjes hun klusje klaren, de indringers verdrijven, afvoeren en zullen ze weer terug gaan waar ze vandaan komen. De balans is weer terug in de huid. We zijn gered van de indringers en gaan dan de puinhoop die dit gevecht heeft opgeleverd opruimen. Dat doen we door te herstellen. En zodra dat begint kunnen we gerust ademhalen en weer ontspannen terug keren naar waar de soldaten vandaan kwamen.

Maar wanneer dit gevecht heel lang duurt en niet heel hardnekkig wordt aangepakt kan het zo zijn dat omliggende cellen helaas niet meer de functies kunnen uitoefenen die nodig zijn voor een gezonde vitale huid.
Een voorbeeld zijn onze fibroblasten. Dit zijn kleine fabriekjes in onze huid die verantwoordelijk zijn voor onder andere collageen en elastine aanmaak. (Dit zijn de vezels die je huid flexibel en glad houden, best belangrijk dus..)
Wanneer onze huid heel lang aan het vechten is tegen die indringers, kan het zo zijn dat deze cellen niet meer de kans krijgen om collageen en elastine aan te maken.
Dat betekend dat onze huid vroegtijdig gaat verouderen, waardoor er meer rimpels zichtbaar worden.
En dat is nou net iets waar niemand op zit te wachten..

Maar wat kunnen we daar aan doen om onze huid een handje te helpen?

Een goede en gezond balans in ons microbioom zorgt zorgt voor homeostase en dat remt en voorkomt ontsteking.

Microben op de huid zijn cruciaal voor de barrière te verbeteren en verdedigen. Ze geven bescherming tegen invloeden van buitenaf en tegen de ongewenste indringers.

Het is onderzocht dat op een gezonde huid meer lactobacilles zaten.
Deze microben zorgen voor cel communicatie; die praten met de cellen en geven door wat ze waarnemen. De pathogenen (de indringers) vinden dat niet fijn en zullen niet willen ‚Äúlanden‚ÄĚ op de huid. Want de leefomgeving is giftig voor ze. De lactobacilles werken als een extra verdedigingslinie voor de huid. Waardoor pathogenen minder kans krijgen ons te beschadigen.
Ook zorgen deze lactobacilles ervoor dat de vocht in onze huid optimaal is en weerbaarder wordt voor aanvallen. Uiteindelijk is ze dus minder gevoelig en vatbaarder.

Dat betekend dat je immuunsysteem niet geactiveerd hoeft te worden en die soldaten niet allemaal op getrommeld hoeven te worden.
Want wanneer wij chronisch aangevallen worden. Denk aan de weersinvloeden, verkeerde producten, ongevallen, toxische stoffen, uitlaatgassen, rook, zon, verkeerd dieet etz.
Wordt elke keer ons immuunsysteem geactiveerd en behouden we een laaggradige langdurige ontsteking in ons lichaam. En blijven deze soldaatjes maar vechten.
En zoals je net las zal dat zorgen voor weefsel verlies, vroegtijdige veroudering en andere huidproblemen.

Hoe helpt Esse dit proces?
Door de huid te voorzien van dit extra verdedigingslinie, de lactobacilles microben, geeft het een extra bescherming aan de huid af.
Het laat op evolutionaire wijze onze huid met de microben samenwerken. Dit is te vinden in onder andere het Sensitive Serum en uiteraard in het Probiotic Serum
Ons algemene staat van microben op de huid is niet optimaal omdat we de huid teveel strippen met synthetische stoffen.(Je verwijderd deze verdedigingslinie van de huid.)
Deze booster krijg je ook door de nieuwste behandeling namelijk de Exclusive Probiotic Booster Gezichtsbehandeling. In de behandeling wordt er gebruik gemaakt van een uniek ampul met (per ML 5 miljard) levenden microben in combinatie met een bioalgenaat masker. Een mega booster voor jouw verdedigingslinie!

Levende én lysaten (De geheel intacte lichaampjes van de lactobacilles maar ze zijn wel dood) van lactobacilles zorgen voor een gezond microbioom. En dat kun je terug vinden in veel producten van Esse.

Wil jij dus werken aan een extra verdediging linie?
Dan zijn de producten van Esse van Essentieel belang ?

En wil jij daar hulp bij?
Dan help ik je graag!

Liefs, Sam.