Vragen?

Doe maar eens een beetje duurzaam.

Wellicht ben je er al heel bewust mee bezig, misschien geef je er echt helemaal niks om.
Maar denk jij wel eens hoeveel impact jij hebt op het milieu?
Gewoon jij als persoon?
Waar de gemiddelde discussie gaat over uitlaatgassen, vlees eten of de boeren die teveel CO2 uitstoten.
Allemaal prima natuurlijk hoe je hier over denkt. En die discussie ga ik ook zeker niet aan 😉
Maar heb je wel eens afgevraagd wat jij daadwerkelijk kunt doen?

We focussen ons vaak op het grotere plaatje.
De plastic rietjes, vlees, shampoo verpakkingen. Dit zijn uiteraard allemaal dingen waar we de focus op leggen omdat ze zichtbaar zijn.
Slechts 21 procent van de impact kunnen we “zien”. Daarom is de rest zo belangrijk! Want die overige 79 procent is juist waar het om draait.
Maar dat is helaas niet zichtbaar waardoor we het sneller wegwuiven.

Natuurlijk zou het geweldig zijn als de grote namen in Den Haag net iets meer hun best zouden doen om ons het wat gemakkelijker te laten maken. Maar zelf kun je ook enorm veel bereiken. En als iedereen dat nou een beetje meer gaat doen, hebben we vanzelf een grotere impact.

Waar begin je?
Natuurlijk moet je niet gestrest raken bij het feit dat je nu dingen moét veranderen. Je hoeft écht niet je hele leven om te gooien.
En het moet ook niet als een moeten voelen uiteraard, in deze blog probeer ik alleen maar jullie te inspireren. Niks is fout, niks is slecht.
Stap één is om inzicht te krijgen in de vlakken waar jij persoonlijk de grootste stappen kunt maken.
Dit kun je doen door een test te doen op de verborgen impact.
Daarna krijg jij precies te zien hoeveel werelden jij nodig hebt om te leven zoals jij nu leeft. En hoeveel bomen jij zou moeten planten om dit een beetje te compenseren.
Ik schrok eerlijk gezegd wel van mijn impact, want met 1949 bomen is er nog behoorlijk wat werk aan de winkel.
De volgende stappen kun je opdelen in kleinere stappen. Ga het jezelf niet heel moeilijk maken maar wees bewust van de keuzes die jij maakt.
En kijk wat jij stap voor stap kunt verbeteren. Met kleine stapjes komen wij er ook wel. Kijk ook wat er voor jóu mogelijk is.
Wat er voor jou haalbaar. Je kunt er natuurlijk helemaal vol voor gaan en alles perfect willen doen, maar dat levert uiteindelijk alleen maar stress op. Bekijk het stap voor stap.

Tien tips en onderwerpen die jij kunt veranderen.
1.  Spullen.
Wij zijn allemaal zo goed in het kopen van spullen. Harstikke leuk natuurlijk zo een nieuwe bank, tv en meubel.
Maar vraag bij jezelf af is het écht nodig. Of kun je het misschien tweedehands vinden. Ga je het écht gebruiken of kun je het een keer lenen?
2. Vlees.
De landbouw en het stukje vlees op je bord is nou niet écht lekker voor het milieu. En dan hebben we het niet eens over het dieronvriendelijke manier. Maar het is voor vele mensen toch wel een lastig onderwerp en lastig om te veranderen. Helemaal voor die stoere mannen die de associatie hebben grote stukken vlees te moeten verslinden.
Maar als jij nu zeven dagen in de week een stuk vlees eet en je zult dit al beperkten tot 5 dagen, ben je al goed op weg. En ben ik alweer trots op je. Kijk vooral wat er mogelijk is.
Er zijn op het moment zoveel vegetarische alternatieven dat je écht die hamburger niet hoeft te missen. Wie weet, wil je nooit meer wat anders 😉
3. Wonen.
Isoleren is niet alleen goed voor jouw portemonnee maar ook goed voor het milieu. Gelukkig is hier steeds meer aandacht voor waardoor het wordt gestimuleerd om je huis te isoleren. Maar denk bijvoorbeeld ook na over de hoe vaak je de verwarming aan zet, en hem weer op tijd uit doet wanneer je er toch niet bent. Tegenwoordig zijn er ook hele slimme thermostaten die je van een afstand kunt bedienen. Gemakkelijk wanneer je net de deur uitgaat en het vergeten bent om uit te doen.
4. Auto.
Oh die benzine prijzen gaan af en toe het dak door!
Dus niet alleen goed voor het milieu, je gezondheid én je portemonnee om eens na te denken over hoe vaak jij de auto pakt en of dat nou écht nodig is. Kun je het ook lopend, met de fiets of step ;)?

5. Voeding en drank.
Eten met de seizoen zorg ervoor dat je geen producten koopt die van ver gehaald moeten worden. Dat je in de winter aardbeien eet betekend eigenlijk dat ze niet natuurlijk zijn gemaakt. Of ze nou ingevlogen moeten worden of in kassen worden gemaakt. De impact is natuurlijk veel groter dan wanneer je ze in het seizoen eet. En vaak betaal je ook de hoofdprijs buiten het seizoen.
Wellicht zijn hier ook kleine stappen in te zetten.

Maar wat dacht je van het weggooien van het voedsel? 
Wanneer je bewuster boodschappen doet en kookt kun je hier ook veel geld en voeding in besparen. Vries de restjes in of zorg ervoor dat je niet teveel kookt. Een handig hulpmiddel is het eetmaatje van het voedingscentrum. Een hulpmiddel om zo jouw pasta, rijst en andere dingen in af te wegen.

6. Vliegen.
Het is natuurlijk niet heel erg lekker om te vliegen voor het milieu. Maar goed we zijn nou eenmaal verwend met het idee dat je in een paar uurtjes ergens kunt zijn. Het is een afweging die we maken, is het het waard en willen we toch die reis maken? Ik snap als geen ander dat het echt een afweging is. Ik houd zelf ook van reizen en ben mij ervan bewust dat het niet heel duurzaam is. Tegenwoordig kun je ook je uitstoot compenseren. En je kunt je natuurlijk afvragen of er ook niet andere manieren zijn om bewustere ergens naar toe te reizen. 
Wanneer je hier bewust mee omgaat kun je natuurlijk wel hele grote stappen maken in het verbeteren van het milieu.

7. Badkamer.
Korter douchen vermindert nauwelijks je douchegemak, maar scheelt wel voor het milieu. 80 procent van het warme water in een gemiddeld huishouden stroomt uit de douchekop. Dat betekent dagelijks zo’n 110 liter warm water en op jaarbasis 210 m3 gasverbruik. Als elke Nederlander voortaan maximaal 5 minuten doucht, bespaart Nederland ieder jaar 120 miljoen m3 water en 450 miljoen m3 aardgas, dus € 600 miljoen! Een gemiddeld huishouden kan anderhalf jaar lang koken op het gas dat het jaarlijks bespaart door maximaal 5 minuten te douchen.

8. Kleding.
Oh wat houden we toch van keuze hebben in onze kleding! Hoeveel dames houden er niet van een weekendje shoppen? (Guilty!)
Hartstikke leuk maar het heeft ook zoveel impact. Helemaal als we kijken naar sommige merken hoe zij omgaan met restanten en retour zendingen.
Wist je dat het voorkomt dat kleding wordt verbrand dat retour gaat omdat het uiteindelijk goedkoper is voor een bedrijf dan het weer te moeten verkopen?
En heb je ooit nagedacht bij de omstandigheden dat goedkopere kleding wordt gemaakt, hoe de arbeidsomstandigheden zijn van deze mensen.
Ook hier zijn weer bewustere merken die kijken naar duurzaamheid, milieu aspect en de werkomstandigheden.
Tweedehands kleding is natuurlijk ook al een verbetering. (Lang leven Vinted!)
9. Zuivel en eieren.
Na vlees is zuivel de opvolger wat betreft milieuvervuiling.
Wist je ook dat bijvoorbeeld de haantjes vaak worden weggegooid of gedood omdat ze geen eieren kunnen leggen en daarom nutteloos zijn voor de industrie?
Ze zien het gewoon al restafval. Ook hier kun je weer bewustere keuzes in maken. Of verdiep je in het onderwerp om meer te weten te komen.
Een bewustere keuze is soja of havermelk te gebruiken wanneer je bewuster met je zuivel inname wilt omgaan.
10. Openbaar vervoer.
Hoe je jezelf ook vervoerd, het is niet heel erg milieu vriendelijk. Natuurlijk is dit tien keer beter dan de auto pakken voor elk klein stukje. En al helemaal dan het vliegtuig, maar vaak zie je ook lege bussen rijden en dat is nou nét iets wat we niet willen..

Dit zijn de basis dingen waar je bij stil kunt staan en jezelf af kunt vragen hoe jij met deze onderwerpen om gaat.
Wellicht kun jij met hele kleine gemakkelijke stappen al iets verbetering creëren. En gaan die stappen goed, dan kun je weer een volgende stap nemen.
Zo gaan wij de strijd aan om de wereld net een mooier plekje te maken.

En die 1949 bomen van mij.. daar moet iets aan gedaan worden.
Dat is ook de reden dat ik alleen maar kies voor bewuste merken die hier goed mee omgaan. Zoals Esse die Co2 neutraal is en zelfs volgend jaar Co2 positief wilt zijn. Om jullie bewuste keuzes te laten maken terwijl je het niet door hebt, want alle producten die ik in de salon gebruik en adviseer zullen “groen” zijn. Waardoor je, zonder dat je het doorhebt, toch een steentje bijdraagt. 

Help je mee te gaan voor een groenere wereld?

Liefs, Sam